новости и публикации​

Инклузијата не е само сместување на детето со аутизам во училница!

Денеска се одбележува светскиот ден на аутизмот. Според податоците се проценува дека само во Европската Унија 7 милиони луѓе се во спектарот, соопштуваат од Здружението за унапредување на квалитетот на животот на лицата со аутистичен спектар на нарушување „Сина Светулка“ – Скопје. Повеќето од нив доживуваат дискриминација на различни полиња од животот.

Во Македонија, пак, проценките се дека има меѓу 15.000 и 20.000 лица со аутистичен спектар на нарушувања.

Д-р Јасмина Трошанска, дефектолог, за ЦИВИЛ Медиа вели дека најдобриот начин за комуникација со лица со аутизам е да се обидете да ги разберете, при што нагласува дека инклузијата во општеството е од клучна важност за нивниот развој.

„Вистинската инклузија не е само сместување на детето со аутизам во училница. Само затоа што е тука, тоа не значи дека секогаш е вклучено во наставата. Потребни се услови, намалување на бројот на ученици, обезбедување поддршка во материјални и човечки ресурси и некои просторни услови кои се едноставни и многу корисни“, вели Трошанска.

Како дефектолог чија примарна работа се однесува токму на работата со деца со аутизам, таа вели дека често е многу полесно да се категоризира детето отколку да се работи со него.

„Сепак, секој има свои способности. Она што е важно е да се пронајдат и препознаат јаките страни кај секое дете поединечно и да се работи на нивниот развој. Децата се различни, но како и секое друго дете, и детето со аутизам има свои јаки и слаби страни“, вели Трошанска.

Текстот е објавен на 02.04.2019 г. oд страна на порталот www.civilmedia.mk

Споделете со пријателите:

Viber
наши видео обуки
Инклузијата не е само сместување на детето со аутизам во училница!

Совети за развој на комуникација

Инклузијата не е само сместување на детето со аутизам во училница!

Сензорни активности во домот

Инклузијата не е само сместување на детето со аутизам во училница!

Поттикнување и развој на социјални вештини

Инклузијата не е само сместување на детето со аутизам во училница!

Подготовка на алатки за визуелна поддршка

Инклузијата не е само сместување на детето со аутизам во училница!

Едноставен знаковен јазик

Инклузијата не е само сместување на детето со аутизам во училница!

Вовед во нарушувањата од спектарот на аутизам

Нашата веб страница користи колачиња (cookies) за да Ви овозможи подобро корисничко искуство.