Политика за користење на колачиња (cookies)

КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊА (COOKIES) СО ЦЕЛ ДА ГО ПОДОБРИМЕ ВАШЕТО ИСКУСТВО И НАШАТА РАБОТА. КОГА ПРВ ПАТ ЌЕ ПРИСТАПИТЕ НА SINASVETULKA.MK ИЛИ БИЛО КОЈА ПОДСТРАНА МОЖЕ ДА ДОБИЕТЕ ПОРАКА КОЈА ШТО ВЕ ИЗВЕСТУВА ДЕКА КОРИСТИМЕ “КОЛАЧИЊА”. СО КЛИКНУВАЊЕ НА “ПРИФАТИ”, СО ЗАТВОРАЊЕ НА ПОП-АП ПРОЗОРЕЦОТ ИЛИ СО ПРОДОЛЖУВАЊЕ СО КОРИСТЕЊЕ НА ВЕБ САЈТОТ ВИЕ ИЗЈАВУВАТЕ ДЕКА СТЕ ЈА РАЗБРАЛЕ И СТЕ СЕ СОГЛАСИЛЕ СО УПОТРЕБАТА НА ОВИЕ ТЕХНОЛОГИИ, КАКО ШТО СЕ ОБЈАСНЕТИ ВО ОВАА ПОЛИТИКА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА.

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

„Колачиња“ се мали текстуални датотеки што се зачувани од вашиот пребарувач (на пример: Chrome, Internet Explorer или Safari) на вашиот компјутер или мобилен телефон и не се штетни за вашиот хардвер или софтвер. Ние користиме колачиња и слични технологии како пиксели за нашата веб-страница да биде полесна за користење и да обезбеди нови функционалности според вашите интереси и потреби. Тие и помагаат на нашата веб-страница да го препознае вашиот уред и запомни информации за вашата посета како вашите преференци, поставки и како вие ја користите нашата веб-страница.

КАКВИ КОЛАЧИЊА КОРИСТИ SINASVETULKA.MK?

– Session Cookies – дозволуваат веб-страниците да ги поврзат вашите активности за време на пребарувачката сесија. Можеме да ги користиме овие за најразлични намени, како што е запомнување на што кликнавте на претходната посетена страница. Овие колачиња истекуваат по сесијата на пребарувачот и не се чуваат подолг период.

– Persistent Cookies – зачувани се на вашиот уред помеѓу сесии на пребарувачот и дозволуваат вашите преференци или активности на страница (или во некои случаи преку различни веб-страници) да бидат запаметени. Овие колачиња не истекуваат кога пребарувачката сесија се затвара и тие остануваат на вашиот уред додека е поставена дата на истекување од изворот на колачето.

Sinasvetulka.mk ги користи следните категори на колачиња:

– Essential Cookies: Овие колачиња се неопходни за нашата страница да функционира. Тие овозможуваат да се движите низ нашата страница и да ја користите. Овие колачиња се задолжителни и доколку не сакате да собираме вакви информации, вие воопшто не би можеле да ја користите нашата страница.

– Performance Cookies: Овие колачиња ни помагаат да ја разбереме вашата интеракција со нашата страница. Обезбедуваат информации за посетените страници, времето поминато на страниците и какви било проблеми, како што се пораки за грешки. Ова ни помага да ги разбереме и подобриме перформансите на нашата страница. 

– Functionality Cookies: Овие колачиња дозволуваат нашата страница да запомни доколку претходно сте ја посетиле или да запомни одредени подесувања што сте ги правите (како што е вашето корисничко име, креирана шопинг листа и сл.) со цел да обезбедат повеќе персонализирано искуство на страницата.

– Targeting/Advertising Cookies: Овие колачиња се користат за да се испорача содржина според вашите интереси. Може да се користат за да ви се прикажуваат таргетирани рекламини пораки или да се ограничи бројот на огласи кои ги гледате.

КАКО ДА ГИ КОНТРОЛИРАМ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата можете да ги отстраните во секое време или можете да го поставите прелистувачот да не дозволува нивно внесување. За повеќе информации проверете во подесувањата на вашиот веб-пребарувач.

Линковите во продолжение содржат информации за тоа како да ги контролирате или исклучите колачињата кај популарните пребарувачи: