новости и публикации​

Учество на тренинг за наставници во рамките на A-class проектот: Интегрирање и поддршка на учениците со аутизам во редовните училишта

Во периодот од 10 до 14 октомври во рамките на A-class проектот се реализираше тренинг за наставници во Никозија, Кипар. Целта на овој тренинг беше запознавање на наставниците со основните карактеристики на лицата со аутизам, како и запознавање со методот ABA (Applied Behavior Analysis) и начини како иститот може да се примени во редовните училници.

Како дел од тимот на „Сина Светулка”, земаа учество 4 наставнички од ООУ „Ј.Х. Песталоци”. Во рамките на тренингот тимот на „Сина Светулка” беше одговорен за запознавање на останатите учесници со нарушувањата од спектарот на аутизам и и запознавање со основите на методот ABA.

На проектот учествуваа 37 учесници од 7 партнерски организации од Кипар, Данска, Хрватска, Чешка, Шпанија, Италија и Македонија.

Споделете со пријателите:

Viber

Нашата веб страница користи колачиња (cookies) за да Ви овозможи подобро корисничко искуство.